Wijzigt mijn lening als ik ga samenwonen of trouwen?

  • Gaat u samenwonen of trouwen? Dat heeft meestal gevolgen voor de financiële situatie van u (beiden). Bijvoorbeeld voor de leningen die u nu heeft of die jullie samen in de toekomst afsluiten.
  • Gaat u samenwonen? Dan verandert er niets aan de lening die u vóór het samenwonen zélf hebt afgesloten. U bent nog steeds degene die hiervoor aansprakelijk is.
  • Gaat u trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Dan hangt het af van deze voorwaarden of er iets verandert.
  • Gaat u trouwen in gemeenschap van goederen? Of gaat u een geregistreerd partnerschap aan, waarbij geldt dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn? Dan geldt in beide gevallen dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Dat geldt ook voor de lening die u eerder zelf hebt afgesloten. U blijft aansprakelijk voor deze lening, maar de schuld kan op uw en jullie vermogen worden verhaald. 

Kan ik mijn lening aanpassen als ik ga samenwonen of trouwen?

Samenwonen of trouwen betekent meestal dat uw en jullie besteedbaar inkomen hoger wordt. Hierdoor kan het zijn dat u meer kunt lenen. Het besteedbaar inkomen hangt namelijk onder meer af van jullie gezamenlijke inkomen en jullie vaste kosten. Willen jullie samen een oude lening oversluiten? Dit kan op 2 manieren:

  1. U kunt een oude lening oversluiten, waarna jullie beiden aansprakelijk zijn voor het geleende bedrag.
  2. U kunt een nieuwe lening aanvragen, dit is alleen mogelijk als uw of jullie situatie dit toelaat

U kunt hiervoor contact opnemen met uw eigen financieel adviseur. U vindt deze op uw maandoverzicht of vraag het aan onze klantenservice via 0900-8688.